OFERTA EDUCAŢIONALĂ 

    Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Baia Mare, şcolarizează copii, cu vârsta între 3 şi 14 / 15 ani, pentru: 

  • învățământ preşcolar: grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare;
    - grupe mixte alternative Waldorf 
  • învățământ primar: clasa pregătitoare şi clasele I-IV 
  • învățământ gimnazial: clasele V-VIII 

    Pentru anul şcolar 2023 – 2024, conform planului de şcolarizare aprobat prin hotărârea Consiliului de administraţie, oferta de şcolarizare pentru clasele de început este: 

  • 4 grupe de grădiniță cu program normal 
  • 1 clasă pregătitoare 
  • 1 clasă I 
  • 2 clase a V-a 

    De asemenea, pentru anul şcolar 2023 – 2024, dispunem de locuri libere pentru grupele / clasele care nu sunt la început de ciclu şcolar. Locurile în aceste clase se ocupă prin transfer şcolar, conform informaţiilor suplimentare oferite direct de către serviciul secretariat. 

    Şcoala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale”, Baia Mare, are o ofertă educațională diversificată și de calitate, care să asigure atingerea standardelor de învățare și promovare a valorilor europene într-un climat de siguranță fizică și psihică. 

VIZIUNEA noastră este să oferim tuturor copiilor acces la o educație de calitate, care să facă posibilă atingerea potențialului maxim pentru fiecare în parte. 

MISIUNEA este de a genera un mediu educațional care să asigure dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor săi, prin promovarea excelenței și facilitarea accesului egal la educație. 

    O gamă largă de activități școlare și extrașcolare pot valorifica și dezvolta competențele și interesele specifice elevilor și vor contribui esențial la formarea lor ca personalități echilibrate și armonioase, capabile să trăiască într-o lume polivalentă. 

DE CE ȘCOALA NOASTRĂ? 

    Noi ne propunem să respectăm caracteristicile unei bune educații: 

  • punem accent pe elev 
  • urmărim dezvoltarea calităților umane 
  • procesul de predare-învățare-evaluare este personalizat, se adaptează particularităților fiecărui copil în parte 
  • Corpul didactic, pe lângă predarea disciplinelor de studiu cu multă pricepere și cu o pregătire foarte bună, le insuflă copiilor și valori morale esențiale în dezvoltarea acestora. Copiii sunt îndrumați cu dragoste și întelegere pentru a pune bazele solide încrederii de sine. 
  • Dotarea materială a școlii, laboratoarele, biblioteca, sala festivă, toate împreună completează cu succes munca educatorilor, asigurând un standard de înaltă calitate întregului proces educațional. De asemenea, îi oferim copilului dumneavoastră un mediu școlar sigur, civilizat și o colectivitate în care să se dezvolte frumos. 
  • Activitățile sociale, culturale și sportive sunt o parte importantă a învățământului contemporan, ajutând la câștigarea încrederii în sine, la o bună exprimare și la dezvoltarea și completarea fizică, emoțională și cognitivă. Dispunem de un număr mare de cursurii interactive și ore de studiu alături de cadrele didactice unde micuții elevi își pot aprofunda noțiunile predate în clasă. 
  • Elevii sunt încurajați să participe la programele și activitățile organizate în cadrul grădiniței/școlii, deoarece cunoștințele acumultate timpuriu sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă a preșcolarului, lăsându-și amprenta asupra personalității fiecărui copil în parte. 

    Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul său când vine vorba de educație. Mai jos vă oferim și alte elemente necesare părinților, pentru a putea face opțiunea potrivită în alegerea școlii: 

ACTIVITĂŢILE EDUCAȚIONALE 

  • Număr maxim de elevi într-o clasă – 25 
  • Numărul echilibrat al temelor pentru acasă 
  • Metode de predare colaborative 
  • Programă conform curriculum-ului național 
  • Limbi moderne: Engleza/franceza 
  • Individualizare și diferențiere 
  • Stimularea dezvoltării personale și încurajarea creativității 
  • Dezvoltarea încrederii în sine 
  • Accent pe cooperare 
  • Participarea la concursuri naționale

ECHIPA ȘI RELAȚIA CU PĂRINȚII 

  • Consiliere psihopedagocică 
  • Ședinte periodice cu părinții 
  • Evaluări semestriale pentru părinți 

    Creștem an de an generații de copii și îi încurajăm să fie deschiși, liberi, cu inițiativă și, în același timp, responsabili, pentru a reuși în viață. Urmărim evoluția fiecarui copil în parte și îi depistăm talentele pentru a-l putea îndruma către meseria care îl va ajuta să se împlinească pe toate planurile. 

PLANURILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI PROGRAMELE ȘCOLARE 

  • școala urmărește ca acestea să fie în concordanță cu normele în vigoare și utilizează manuale și materiale didactice corespunzătoare nivelului clasei. În plus, utilizează lecții interactive în cadrul laboratorului de informatică. 
  • pe lângă acestea însă, cadrele didactice și elevii se implică în derularea unor proiecte educaționale și programe cu diverși parteneri, prin care se urmărește dezvoltarea personală, deschiderea de noi orizonturi ale cunoașterii în scopul formării intelectuale, profesionale, morale și culturale a copiilor, precum și formarea unei atitudini ecologice față de mediul înconjurător. 

ACTIVITĂȚILE EXTRAȘCOLARE 

  • Sunt organizate cu deosebită plăcere de către cadrele didactice, urmărind pe lângă dezvoltarea personală și dezvoltarea spiritului de echipă al elevilor. În cadrul școlii, se organizează și cursuri de șah. Oferta noastră diversificată, calitatea educației date de cadrele noastre s-a concretizat în numărul important de elevi care ne solicită serviciile. Astfel, populația școlară este reprezentată de 327 de elevi, din care 93 în învățământ preșcolar, 141 în învățământul primar și 93 elevi în învățământul gimnazial. 
  • Mulți dintre aceștia au obținut rezultate importante atât în activitatea școlară cât și în cea extrașcolară. Astfel, elevii noștri au adus nenumărate premii la concursuri școlare, dar și la diverse alte concursuri. 
  • Procesul instructiv-educativ se desfășoară conform programei naționale prevăzute de ME, folosind tehnici de predare moderne, interactive, materiale didactice performante și dotări moderne. 
  • Atât activitățile educative obligatorii, cât şi programul extrașcolar sunt variate, adaptate în funcție de particularitățile vârstei și de ritmul propriu de învățare al fiecărui copil. 

CURSURILE OPȚIONALE 

    Cursurile opționale sunt incluse în Curriculum la dispoziția școlii (CDS) și vin în completarea activităților obligatorii, fiind activități menite să stimuleze, nu numai inteligența, dar și curiozitatea, motivația, perseverența, capacitatea de organizare și înțelegere, deschiderea către experiente noi. 

    Părinții și copiii pot alege împreună dintre cele mai diverse activități opționale: 

OFERTA CURRICULARA LA DISPOZITIA SCOLII/C.D.S. 

    Toate activitățile opționale se desfășoară într-un mediu în care competiție înseamnă doar învățare și dezvoltare împreună, un mediu în care copiii sunt feriți de orice atitudini agresive, se simt în siguranță, fericiți și încrezători în propriile forțe. 

    Cursurile opționale sunt concepute pentru a susține și stimula interesele și aspirațiile individuale ale fiecărui elev și de a satisface nevoile de dezvoltare personală ale elevilor. 

    În clasa pregătitoare și clasa întâi există cursuri de inițiere și experimentare, gândite să satisfacă nevoile de experimentare și explorare ale copiilor. Prin intermediul experimentării directe, elevii vor avea ocazia să intre în contact cu specificitatea cursurilor, cu abilitățile cerute de acestea, cu resursele de care au nevoie pentru a urma aceste cursuri cu succes. 

    Pentru clasele a doua și a treia, cursurile vor avea ca obiectiv identificarea și explorarea talentelor. Copiii pot și trebuie, considerăm noi, să ia decizii cu privire la cultivarea talentelor și pasiunilor lor la un nivel ce atinge performanța. 

ACTIVITĂȚILE EXTRACURRICULARE 

    Programul activităților extrașcolare este generos în tematici și activități ce au în vedere crearea de oportunități de petrecere a timpului liber, educația pentru valori, formarea de abilități specifice, valorizarea talentelor și preocupărilor copiilor etc. 

    Învățarea în afara clasei este extrem de importantă. Numai prin experiențe relevante, ancorate în realitate, elevii vor putea să aplice cunoștințele acumulate pe parcursul orelor curriculare și co-curriculare. 

    Pe parcursul școlii primare, copiii merg în excursii planificate în strânsă legătură cu subiectele învățate în clasă, la diferite materii. Pe măsură ce cresc, aria explorării se extinde, de la zonele din jurul școlii, la alte cartiere sau spre centrul orașului. Totodată, în școala primară apar primele ocazii pentru ei să participe în excursii în afara orașului, fie pentru explorarea diferitelor zone geografice sau istorice, fie pentru antrenamente sportive sau pur si simplu pentru a avea ocazia să socializeze cu colegii lor și să petreacă timp împreună în afara școlii. 

Vă așteptăm în familia Şcolii Gimnaziale ”Ion Luca Caragiale”, Baia Mare, să construim împreună o lume mai frumoasă!